Ted Polet boeken

WIE SCHRIJFT...

Ted Polet

SCHEEPVAARTBERICHTEN

Mijn schepen en zeereizen

In de jaren '70 heb ik gevaren als stuurman voor Nedlloyd. Indertijd was dat een grote rederij met een groot aantal schepen; ik ben het exacte aantal vergeten, het moeten er rond de honderd geweest zijn. Nedlloyd was een fusieproduct van de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en de Verenigde Nederlandse Scheepvaartmaatschappij (VNS).

Tevens zaten er wat kleinere fusiedochters in. Later kwam daar ook nog de Koninklijke Java-China Paketvaart Maatschappij bij, de KJCPL, zelf weer een fusieproduct van de Java-China-Japan Lijn en de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM).

Dit waren mijn schepen:

  • ms. Oostkerk - juni-december '73, Europa, Perzische Golf, India, Sri Lanka, Middellandse Zee, Europa
  • ms. Nijkerk - januari-juni '74, Europa - IndonesiŽ v.v.
  • ms. Spaarnekerk - juli-augustus '74, Europa - Zuid-Afrika v.v.
  • ms. Maaslloyd - juli-oktober '75, Europa - Perzische Golf v.v.
  • ms. Amstelpark - december '75-juli '76, Polen, Baltimore USA, Perzische Golf, AustraliŽ, Rode Zee (naar huis gevlogen)
  • ms. Schielloyd - oktober-december '76, Europa - Zuid-Afrika/Mozambique v.v.
  • ms. Nedlloyd Kyoto - september-oktober '77, Europa - Rode Zee v.v.
  • ms. Nedlloyd Nile - december '77-mei '78, Europa - West Afrika (3 reizen)

1973 - De reis met de Oostkerk

Mijn eerste reis in juli 1973 ging met de Oostkerk naar de Perzische Golf, toen nog niet geteisterd door een bloedige revolte en drie oorlogen. De reis ging van Rotterdam naar Hamburg en Londen, waarna wij richting Zuid-Afrika vertrokken. We moesten helemaal om Afrika heen; het Suezkanaal was in die tijd gesloten als gevolg van schade door de oorlog van 1968. Lees meer.

1976 - Reisje wilde vaart

Kort na Kerstmis 1975 kreeg ik opdracht om de derde stuurman af te lossen van de Amstelpark, die op dat moment in de haven van Gdansk lag in Polen. Ze hadden mij gewaarschuwd voor de vaart op een 'bulkfiets', dus ik bereidde mij voor op een lange saaie reis zonder veel kans om iets interessants te zien. Ik nam een hobbykistje mee (ik bouw nog steeds modeltreinen als liefhebberij) en dat bleek een prima idee, want we kwamen om van verveling. Lees meer.

Meer zeereizen in voorbereiding...

 

        

Boeken   Schrijven   Uitgeven   Biografie   Zeilen   Zeevaart   Home