Ted Polet boeken

WIE SCHRIJFT...

Ted Polet

UITGEVEN

Voor een debuterende auteur is het proces om een uitgever te vinden niet eenvoudig. De boekenwereld blijkt niet altijd even ontvankelijk voor nieuwe auteurs. Dat is niet onlogisch omdat uitgeverijen bedrijven zijn die winst moeten maken en ook vanwege de sterk wisselende kwaliteit van het aanbod.

Het is een doolhof waar je gemakkelijk de weg in kwijtraakt. Het is daarom een goed idee om een literair agentschap in de arm te nemen om het pad naar een uitgever te effenen. Die drempel ligt meestal wat lager.

GOED OM TE WETEN

Van schrijven word je niet rijk. Ga ervan uit dat je bij veel uitgevers eerst een paar duizend euro moet investeren voordat je überhaupt iets uitgegeven krijgt: redigeren, opmaken, drukken, het ISBN, toegang tot het Centraal Boekhuis (de belangrijkste distributeur voor de boekhandel). Het risico is dus aanvankelijk voor de auteur.

Pas als de teller gaat lopen heb je een kans dat je de investering terugverdient. Ook ligt de oplage die je zult verkopen in het Nederlandse taalgebied eerder in de honderden exemplaren dan in de duizenden, tenzij je veel geluk hebt.

Bij het afsluiten van een contract met een uitgever is van belang goed te letten op copyright en eventuele andere juridische haken en ogen. Zoek daarover advies; er is een en ander over te vinden op internet.

PROMOTIE

Zelfs al zal een uitgever een deel van de promotie voor zijn rekening nemen, zoals persberichten en mailings, ook als auteur kun je veel bijdragen tot de verkoop van je boeken. Denk aan het zelf organiseren van lezingen en het strikken van plaatselijke boekhandels om een paar exemplaren af te nemen. Sommige openbare bibliotheken kunnen ook een rol daarin spelen.

ALTERNATIEVEN

Een alternatief is het hele uitgeefproces zelf ter hand te nemen. Realiseer je dan dat je alles zelf moet organiseren: de opmaak, het omslagontwerp, het aanvragen van een ISBN, het zoeken van een drukker. Als je grafisch handig bent kun je de opmaak zelf doen. Het redigeren moet echter bij voorkeur door iemand anders worden gedaan, omdat je meestal blind bent voor je eigen stijlfouten.

Als laatste kun je kiezen voor uitgave alleen als e-book. Daarvoor zijn bruikbare tools te vinden; vervolgens bied je het te koop aan via een outletkanaal zoals Amazon. Realiseer je dan echter dat je de weg naar een papieren boek daarmee misschien wel afsluit. Veel lezers geven nog altijd de voorkeur aan iets tastbaars in hun handen.

        

Boeken   Schrijven   Uitgeven   Biografie   Zeilen   Zeevaart   Home