Ted Polet boeken

WIE SCHRIJFT...

Ted Polet

ANANSI

Mijn vierde boek ANANSI is een historische roman tegen de achtergrond van de slavenhandel en de Surinaamse plantages aan het eind van de 17e eeuw. Het boek is op 12 juni gepubliceerd bij Uitgeverij Palmslag, ruim twee weken voor Keti Koti (1 juli), de herinneringsdag aan het afschaffen van de slavernij.

ANANSI, 306 pagina's, ISBN 978 94 93245 87 7.

Onderzoek ter plaatse

Ruim 40 jaar geleden maakte ik reeds kennis met West-Afrika, tijdens mijn korte varende loopbaan. In 1978 maakte ik drie reizen met het vrachtschip Nedlloyd Nile, naar Senegal, Ivoorkust, Nigeria en Kameroen. Toen was ik al verbaasd over de armoede en de achterstand. De film van die reizen is hieronder te bekijken:

In 2012 keerde ik terug naar Afrika en bezocht ik Ghana. Tijdens die reis kwam ik ook in de voormalige 'handelsposten' Elmina en Cape Coast, die voornamelijk dienden als doorvoerlocatie voor de slavenhandel van de West-Indische Compagnie en de Britse Royal African Company. Beide spelen een rol in ANANSI.

Tot slot ben ik onlangs in Suriname geweest om ter plekke onderzoek te doen ten behoeve van het manuscript, een prachtige reis. Ik ben tot mijn verbazing en plezier in Paramaribo geïnterviewd door journaliste Audry Wajwakana van het Surinaamse dagblad De Ware Tijd.

Videotrailer

Hieronder kunt u alvast de videotrailer voor ANANSI bekijken.

ANANSI gaat over de verboden liefde tussen een slaafgemaakte vrouw en een Hollandse zeeman. Ondanks de harde realiteit van de slavenhandel kiezen zij voor elkaar in de hoop op een leven in vrijheid. Het verhaal begint in Fort Elmina, het hoofdkwartier van de WIC aan de toenmalige Goudkust, en verplaatst zich naar het koloniale Suriname in de tijd van Van Sommelsdijck.

De hoofdpersonen zijn de jonge Afrikaanse vrouw Efua, eigendom van een Spaanse slavenhandelaar, en de rebelse Nederlandse zeeman Evert Adriaansz, die zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken voelen. De verboden relatie komt aan het licht en Efua wordt verkocht en op een slavenschip naar Suriname gezet. Evert weet aan boord van een ander schip te komen en gaat na vele omzwervingen naar haar op zoek aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, een barre zoektocht in de binnenlanden van het 17e-eeuwse Suriname.

Het boek vertelt op pakkende wijze over de slavenhandel van de WIC en de gruwelen van de Surinaamse plantages, over Caribische piraten, orkanen en de ontberingen van de zeevaart in lang vervlogen tijden. De volksverhalen van de slimme spin Anansi, die in West-Afrika van generatie op generatie worden overgeleverd en met de slavenhandel naar Suriname zijn gereisd, vormen een rode draad in het boek. Efua vertelt de verhalen die zij van haar oma heeft geleerd en neemt ze mee naar Suriname.

Ca. 90000 woorden.   klik voor extract uit manuscript

 

  

Boeken   Schrijven   Uitgeven   Biografie   Zeilen   Zeevaart   Home